SDĽ pôjde do parlamentných volieb aj s S.O.S.

06.03.2010 Prešov

Prešov 6. marca (TASR) – Strana demokratickej ľavice (SDĽ) pôjde do nadchádzajúcich parlamentných volieb spoločne nielen so Stranou zelených (SZ), ale aj so Stranou občianskej solidarity (S. O. S. ). Dohodlo sa na tom dnes ...
\"S. O. S. hľadá silných partnerov s podobným programom. Spoluprácu s SDĽ vnímame ako reálnu možnosť vytvoriť alternatívu pre ľavicových voličov, ktorí nie sú spokojní nielen s touto, ale aj s predchádzajúcimi vládami, \" uviedol na tlačovej konferencii po skončení snemu predseda S. O. S. Peter Konček.
Účastníci snemu SDĽ dnes zavŕšili aj budovanie regionálnych štruktúr, predstavili svoje programové priority a schválili návrhy kandidátky za jednotlivé kraje do júnových parlamentných volieb. Definitívnu podobu kandidačnej listiny schváli predsedníctvo SDĽ do 13. marca.
SDĽ je podľa výsledkov posledných prieskumov verejnej mienky s podporou necelého jedného percenta oslovených voličov hlboko pod 5-percentnou hranicou zvoliteľnosti do Národnej rady SR. Predseda SDĽ Marek Blaha sa neobáva, že by túto hranicu neprekročili. \"Je 12 až 20 percent ľavicových voličov, alebo voličov, ktorí hľadajú nejakú alternatívu v rámci toho politického spektra, takže sa veľmi radi pobijeme o hlasy týchto voličov, \" skonštatoval predseda SDĽ.
Podľa Blahu je cieľom novozaloženej SDĽ vrátiť sa k pôvodným hodnotám sociálne zodpovedného demokratického štátu a skutočnej ľavicovej politike. V programových prioritách sa chcú sústrediť na oblasti, ktoré zlepšia život obyčajných ľudí – spokojná rodina, dostupnejšie zdravotníctvo, lepšia práca, spravodlivejšie dôchodky, zdravšia a čistejšia krajina, bezpečnejší a spravodlivejší štát, ale aj rozvinutejšie obce.
V decembri 2004 sa pôvodná SDĽ zlúčila so stranou Smer a svoju činnosť ukončila 31. decembra 2004. Súčasná SDĽ, ktorá si z pôvodnej ponechala iba názov, chce do slovenskej politiky priniesť nových ľudí, ktorých spájajú ľavicové hodnoty a nezaťaženosť minulosťou. Jej predstavitelia sa považujú v súčasnosti za jedinú ľavicovú alternatívu strany Smer–SD.
 

Vyberte región